Att tävla

Klubben vill stimulera alla ungdomar att tävla. Det finns tävlingar för alla nivåer och även nybörjare kan tävla. Alla som skall tävla behöver stöd från någon vuxen som kör till och från tävlingen. I vissa fall när många spelare anmält sig finns kanske även en klubbledare med på plats för stöd och hjälp.

Nivåer
I Sverige delas ungdomstävlingarna in i olika nivåer, nivå 1-4. Nivå 1 är för nybörjare och nivå 3 för bättre spelare som tävlat länge, men även för nybörjare. Alla tävlingar finns presenterade på Badminton Swedens hemsida https://badmintonsweden.tournamentsoftware.com/tournaments.
Tävlingar som klubben rekommenderar finner ni på hemsidan.

Nivå 1:
Vid minst 2 finalplatser i singel under en och samma säsong så måste spelaren gå upp och spela minst nivå 2. Har en spelare deltagit i minst en nivå 2-tävling och vunnit minst en match (WO-matcher räknas inte) måste spelaren byta till nivå-2-tävling.

Nivå 2:
De spelare som ligger på platserna Topp 12, enligt Sverigerankingen, i respektive kategorier får inte spela tävlingar på denna nivå.

Nivå 3 (MJT): 
Öppen för alla spelare. Dock vid deltagande av nivå 3, får spelaren inte spela någon nivå under detta i framtida tävlingar förrän vid klassbyte, t.ex U11-13.

Sweden Junior Tour Nivå 4 (SJT): 
Öppen för de 32 anmälda spelarna i singel och mixed som har högst placering på Sverigerankingen, Öppen för de 16 anmälda herr-/damdubbelparen som har högst placering på Sverigerankingen.

Åldersgrupper
Alla som tävlar ingår i en åldersgrupp och tillhör denna under 2 säsonger. Grupperna heter U9, U11, U13, U15, U17 och U19 och avser ungdom upp till ålder enligt varje grupp eller enklare utryckt, efter årskurser i skolan. T ex U13 avser ungdomar i åk 5 och 6 osv.

Antalet fria tävlingar
För att tävla så krävs en licens som klubben betalar åt alla spelare som vill tävla. Klubben väljer ut tävlingar som klubben betalar för, till exempel klubbens egna tävling och en klubbresa. Spelare som tävlar utöver klubbens utvalda tävlingar kommer bli fakturerade av klubben.

Anmälan
Alla som vill tävla måste anmäla sig via vårt anmälningsformulär och senast på utsatt datum. Är det första tävlingen för säsongen behöver vi några dagar extra på oss att ordna en tävlingslicens. Anmäl då 2-3 vardagar innan anmälningstiden går ut. Klubben anmäler sedan alla spelare.

Lottning
Arrangerande klubb lottar tävlingen. Tider och anmälda spelare följer man via Badminton Swedens hemsida. Leta upp rätt tävling och kolla i god tid så anmälda spelare finns med i lottningen och hamnat i rätt åldersgrupp.

Poolspel (gruppspel) 
Singel spelas normalt i poolspel med 3-4 spelare i varje pool. Normalt går de 2 bästa vidare till slutspel. Då gäller slutspelsschema. Kommer man till semifinal brukar det bli pris men detta kan variera.

På plats
När man kommer till tävlingshallen behöver man inte anmäla sig någonstans. Man värmer upp och bollar in på någon ledig bana så man är uppvärmd och klar inför match. Normalt brukar det bli rusning till lediga banor när en match är färdigspelad. Sedan brukar det inte dröja länge innan ny match ropas upp på den banan. Var ute i god tid innan matchstart. Ibland kan tiderna förskjutas och även bli lite tidigarelagda än tiderna enligt lottningen. Är man i ny hall och på ny tävling kan 1 timme innan sin första match vara lämpligt, men det kan variera mycket beroende på storlek på tävling.

Matchstart
När man blir uppropad till match brukar man bolla in med motståndaren en kort stund innan man lottar vem som skall börja serva. När den förste spelaren som når 11 i setet får man lov att ta en kort paus för dricka och torka av sig. När matchen är slut så tackar man sin motståndare och siffervändaren. Brukligt är sedan att den som vinner match i gruppspel blir siffervändare på samma bana till nästa match. Detta brukar de ropa ut.

LYCKA TILL!